Generelt
- En person har i utgangspunktet rett til å få innsyn i opplysninger som omhandler en selv.
- Dersom saken er avlevert til Interkommunalt arkiv i Rogaland (IKA), innhenter Sandens kommune saken fra IKA.
- Fylkesmannen er klageinstans ved eventuelle avslag ihht. forvaltningsloven.
- Det er kommunens oppgave å vurdere riktigheten av å utlevere opplysninger fra det overleverte materialet.
- Det er viktig å merke seg at det ikke skal gis innsyn i dokumenter som ikke er ekspedert/ferdigstilt i Public 360.
- Husk at personsensitive opplysninger ikke skal sendes på e-post
Hva er innsynsretten?Innsynsretten er en lovfestet rett til innsyn i opplysninger og dokumenter. Retten til innsyn er et viktig prinsipp i dagens moderne samfunn. Det gir en mulighet til å føre kontroll med offentlig forvaltning - noe som er viktig for at blant annet media skal kunne utføre sin oppgave som "vakthund". Samtidig bidrar innsynsretten til at rettssikkerheten bedre ivaretas ved at det er lettere å etterprøve avgjørelser. Innsynsretten er også en viktig del av informasjonsfriheten, og en forutsetning for en informert samfunnsdebatt. Hva har man rett til innsyn i?Utgangspunktet for hva man har rett til innsyn i reguleres i hovedsak av følgende lover Offentleglova
- Gir rett til innsyn i en offentlig virksomhets dokumenter. Hovedregelen er at alle dokumenter i en offentlig virksomhet er åpne for innsyn for enhver. Imidlertid åpner loven for å unnta enkelte dokumenter eller opplysninger i dokumenter dersom det foreligger hjemmel, som for eksempel unntak for innsyn i taushetsbelagte opplysninger.
Forvaltningsloven
- Gir rett til å få se dokumenter i saker som gjelder deg selv. Denne retten til innsyn innebærer blant annet en mulighet til å få innsyn i dokumenter som er unntatt innsyn for andre enn de som er part i saken.
Personopplysningsloven
- Gir rett til blant annet å få se hvilke personopplysninger som er registrert om deg.
Hvem kan få innsyn?
- Personen som saken direkte gjelder, jf. Forvaltningsloven § 18.
- Den som ber om innsyn har rett til å få innsyn i opplysninger om seg selv, jf. Forvaltningsloven § 13 a og Personopplysningsloven § 18. Om nødvendig må dokumenter sladdes for å muliggjøre innsyn.
- Etter Forvaltningsloven § 12 har en klient rett til å la seg bistå av advokat eller annen fullmektig på alle trinn av saksbehandlingen. Fullmektig som ikke er advokat, skal legge frem skriftlig fullmakt. Advokat behøver ikke å legge frem skriftlig fullmakt, med mindre forvaltningsorganet finner grunn til å kreve det.
MerinnsynSandnes kommune praktiserer merinnsyn jf. Offentleglova § 11. Det betyr at kommunen i størst mulig grad skal tilstrebe offentlighet og allment innsyn i kommunens dokumenter. Allment innsyn skal derfor også vurderes for dokumenter der loven gir en mulighet for unntak. |